A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Which option is used by the system administrator for displaying processes of a user?
a. -f
b. -u
c. -a
d. -e
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).-u

2. The -a option when used with ps command lists processes of all users but doesn’t display the system processes.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).True

3. Which option is used with ps command to list system processes?
a. -A
b. -a
c. -e
d. –A and -e
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).–A and -e

4. What will the output of the following command?

$ ps -t dev/console
a. processes running on terminal named console
b. undefined output
c. erroneous
d. processes running on the current terminal
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).processes running on terminal named console

5. There are ___ distinct phases of a process.
a. 2
b. 5
c. 4
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).3

6. A system call is a programmatic way in which the program requests for the service from the kernel of an operating system.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).True

7. Which of the following system call is used for creating a new process?
a. read
b. fork
c. wait
d. new
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).fork

8. When fork() is invoked, the child process created gets a new PID.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).True

9. What is the value returned by fork system call, when the creation of child process is unsuccessful?
a. positive integer
b. negative integer
c. zero
d. fractional value
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).negative integer

10. Which system call is used to run a new program?
a. fork
b. wait
c. exec
d. exit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).exec

Page 1 of 13