A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. What are escape sequences?
a. special characters beginning with a \ (backslash)
b. special commands
c. special utilities
d. a sequence of characters
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).special characters beginning with a \ (backslash)

2. Which of the following is not a valid escape sequence in UNIX?
a. \n
b. \t
c. \v
d. \d
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).\d

3. Which command is used as an alternative to echo command?
a. ls
b. printf
c. wc
d. ps
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).printf

4. For what purpose bc command is used?
a. as a calculator
b. as a editor
c. as a process table viewer
d. for copying files
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).as a calculator

5. script command is used for___________
a. recording history
b. recording our session
c. recording passwords
d. recording scripts
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).recording our session

6. Which of the following is a valid option with script command?
a. –b
b. –a
c. –d
d. –x
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).–a

7. mailx command is used for sending and receiving emails.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).True

8. Which of the following function cannot be performed by mailx command?
a. sending and receiving mails
b. reply to the sender
c. forward, delete and print mails
d. un-send mails
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).un-send mails

9. Which of the following is not an internal command used by mailx?
a. N
b. d
c. q
d. a
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).a

10. –h option is used with who command for what purpose?
a. display output with header information
b. display output with a more detailed version
c. display output with trailer information
d. display output in columnar form
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).display output with header information

Page 1 of 11