A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. Find the odd man out:
a. tail
b. cut
c. wart
d. sed
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).wart

52. Which of the following changes permission to deny write permission to group and others?
a. Chmod go-w filex
b. Chmod go w filex
c. Chmod go=w filex
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Chmod go-w filex

53. Which of the following OS treats hardware as a file system?
a. UNIX
b. DOS
c. Windows NT
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).UNIX

54. An example of a memory management system call in UNIX is:
a. fork
b. mmap
c. sigaction
d. execve
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).mmap

55. An example of a directory found in most UNIX system is:
a. usr
b. waitpid
c. brk
d. unmap
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).usr

56. The “nice” command is used in Unix:
a. to decrease the priority of a process
b. to increase the priority of a process
c. to get the highest priority
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both a and b

57. Which of the following is not an Unix Command ?
a. Whoami
b. wc
c. ls
d. put
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).put

58. A system call in Linux operating system to create a new child process, which is a copy of the parent process:
a. access
b. fork
c. flock
d. exec
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).fork

59. The environment variable in Linux, that contain a list of directories the shell automatically recognizes.
a. $PATH
b. $ENV
c. $USER
d. $GREP
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).$PATH

60. In Linux, the subdirectory that contains system configuration files including user passwords:
a. /boot
b. /usr
c. /etc
d. /proc
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c)./etc

Page 6 of 7