A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. A Unix file may be of the type :
a. Regular file
b. Directory file
c. Device file
d. Any one of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Any one of the above

12. Match the following for Unix system calls:

List – I List – II

(a) exec (i) Creates a new process

(b) brk (ii) Invokes another program overlaying memory space with a copy of an executable file

(c) wait (iii) To increase or decrease the size of data region

(d) fork (iv) A process synchronizes with termination of child process

code:
a b c d
a. (ii) (iii) (iv) (i)
b. (iii) (ii) (iv) (i)
c. (iv) (iii) (ii) (i)
d. (iv) (iii) (i) (ii)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(ii) (iii) (iv) (i)

13. WOW32 is a :
a. Win 32 API library for creating processes and threads
b. Special kind of file system to the NT name space
c. Kernel - mode objects accessible through Win 32 API
d. Special execution environment used to run 16 bit Windows applications on 32 - bit machines
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Special execution environment used to run 16 bit Windows applications on 32 - bit machines

14. The Unix command :

$ vi file1 file2
a. Edits file1 and stores the contents of file1 in file2
b. Both files i.e. file1 and file2 can be edited using 'ex' command to travel between the files
c. Both files can be edited using 'mv' command to move between the files
d. Edits file1 first, saves it and then edits file2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Both files i.e. file1 and file2 can be edited using 'ex' command to travel between the files

15.  _______ maintains the list of free disk blocks in the Unix file system.
a. I-node
b. Boot block
c. Super block
d. File allocation table
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Super block

16. A part of Windows 2000 operating system that is not portable is
a. Device Management
b. Virtual Memory Management
c. Processor Management
d. User Interface
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Virtual Memory Management

17. Match the following with reference to Unix shell scripts : 

List-I                                                     List-II

a. $?                                 i.  File name of the current script

b. $#                                ii.  List of arguments

c. $0                                 iii. The number of arguments

d. $*                                  iv. Exit status of last command

Codes:
a       b       c       d
a. iii       ii       i       iv
b. ii       iii       i       iv
c. iv       iii       i       ii
d. i       iii       i       iv
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).iv       iii       i       ii

18. The output generated by the LINUX command :
                     $ seq 1 2 10 
will be
a. 1 2 10
b. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
c. 1 3 5 7 9
d. 1 5 10
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1 3 5 7 9

19. In UNIX, ______________ creates three subdirectories: 'PIS' and two subdirectories 'progs' and data from just created subdirectory 'PIS'.
a. mdkir PIS/progs PIS/data PIS
b. mkdir PIS progs data
c. mkdir PIS PIS/progs PIS/data
d. mkdir PIS/progs data
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).mkdir PIS PIS/progs PIS/data

20. Which statement is not correct about “init” process in Unix?
a. It is generally the parent of the login shell.
b. It has PID 1.
c. It is the first process in the system.
d. Init forks and execs a ‘getty’ process at every port connected to a terminal.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).It is the first process in the system.

Page 2 of 7