A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. In UNIX, which of the following command is used to set the task priority ?
a. init
b. nice
c. kill
d. PS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).nice)

2. Which of the following flags are set when ‘JMP’ instruction is executed ?
a. SF and CF
b. AF and CF
c. All flags
d. No flag is set
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).No flag is set)

3. Everything below the system call interface and above the physical hardware is known as ______. 
a. Kernel
b. Bus
c. Shell
d. Stub
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Kernel)

4. Linux operating system uses
a. Affinity Scheduling
b. Fair Preemptive Scheduling
c. Hand Shaking
d. Highest Penalty Ratio Next
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Fair Preemptive Scheduling)

5. In Unix, how do you check that two given strings a and b are equal?
a. test $a -eq $b
b. test $a -equal $b
c. test $a = $b
d. both a and c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both a and c)

6. The directory structure used in Unix file system is called
a. Hierarchical directory
b. Tree structured directory
c. Directed acyclic graph
d. Graph structured directory
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Hierarchical directory)

7. Which statement  is not true about process 0 in the Unix operating system?
a. Process 0 is called init process
b. Process 0 is not created by fork system call
c. After forking process 1, process O becomes swapper process
d. Process 0 is a special process created when system boots
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Process 0 is called init process)

8. Which or the following commands would return process_id of sleep command?
a. Sleep 1 and echo $?
b. Sleep 1 and echo #
c. Sleep 1 and echo $*
d. Sleep 1 and echo $!
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Sleep 1 and echo #)

9. What does the following command do ?
grep − vn  "abc" x
a. It will print all of the lines in the file x that match the search string "abc"
b. It will print all of the lines in file x that do not match the search string "abc"
c. It will print total no of the lines in file x that match the search string "abc"
d. It will print the specific line numbers of file x in which there is a match for the string "abc"
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).It will print all of the lines in the file x that match the search string "abc")

10. The Unix Kernel maintains two key data structures related to processes, the progress table and the user structure. Which of following information is not the part of user
a. File descriptor table
b. System call state
c. Scheduling parameters
d. Kernel stack
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Scheduling parameters)

Page 1 of 7