A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. Which one of the following is the tightest upper bound that represents the time complexity of inserting an object into a binary search tree of n nodes?
a. O(n)
b. O(1)
c. O(log n)
d. O(n log n)
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).O(log n)

62. Dividing a project into segments and smaller units in order to simplify analysis, design and programming efforts is called
a. Left right approach
b. Modular approach
c. Top down approach
d. Bottom up approach
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Modular approach

63. In what module multiple instances of execution will yield the same result even if one instance has not terminated before the next one has begun ?
a. Serially usable
b. Re-entrable module
c. Non reusable module
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Re-entrable module

64. The segment base is specified using the register named is
a. ORG instructions
b. TITLE instruction
c. ASSUME instruction
d. SEGMENT instruction
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).ORG instructions

65. If special forms are needed for printing the output, the programmer specifies these forms through
a. IPL
b. JCL
c. Load modules
d. Utility programs
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).JCL

66. The function(s) of the Storage Assignment is/are:
a. to assign storage to literals, and to ensure that the storage is allocated and appropriate locations are initialized
b. to assign storage to all temporary locations that are necessary for intermediate results
c. to assign storage to all variables referenced in the source program
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).All of the above

67. Instruction steps which can be written within the diamond-shaped box, of a flowchart is
a. S = B - C
b. IS A < 10
c. PRINT A
d. DATA X, 4Z
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).IS A < 10

68. Language processor includes
a. assembler
b. compiler
c. interpreter
d. all of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of these

69. Register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as
a. pointer
b. indexed register
c. special location
d. scratch pad
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).pointer

70. Name given to the organized collection of software that controls the overall operation of a computer is
a. working system
b. peripheral system
c. operating system
d. controlling system
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).operating system

Page 7 of 9