A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. In which addressing mode, the operand is given explicitly in the instruction itself
a. absolute mode
b. immediate mode
c. indirect mode
d. index mode
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).immediate mode

12. In which addressing mode the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the context of register
a. absolute mode
b. immediate mode
c. indirect mode
d. index mode
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).indirect mode

13. A garbage is
a. un-allocated storage
b. allocated storage with all across path to it destroyed
c. allocated storage
d. uninitialized storage
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).allocated storage with all across path to it destroyed

14. Which of the following program is not a utility?
a. Debugger
b. Editor
c. Spooler
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Spooler

15. A development stategy whereby the executive control modules of a system are coded and tested first, is known as
a. Bottom-up development
b. Top-down development
c. Left-Right development
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Top-down development

16. Systems software is a program that directs the overall operation of the computer, facilitates its use and interacts with the users. What are the different types of this software?
a. Operating system
b. Languages
c. Utilities
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

17. Which of the following systems software does the job of merging the records from two flies into one?
a. Documentation system
b. Utility program
c. Networking software
d. Security software
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Utility program

18. A computer can not boot if it does not have the
a. compiler
b. loader
c. operating system
d. assembler
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).loader

19. The Process Manager has to keep track of:
a. the status of each program
b. the priority of each program
c. the information management support to a programmer using the system
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both a and b

20. A sequence of instructions, in a computer language, to get the desired result, is known as
a. Algorithm
b. Decision Table
c. Program
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Program

Page 2 of 9