A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. _____ directive is used to specify and assign the memory required for the block of code .
a. Allocate
b. Assign
c. Set
d. Reserve
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Reserve

22. The directive used to perform initialization before the execution of the code is ______ .
a. Reserve
b. Store
c. Dataword
d. EQU
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Dataword

23. The purpose of the ORIGIN directive is,
a. To indicate the starting position in memory, where the program block is to be stored
b. To indicate the starting of the computation code
c. To indicate the purpose of the code
d. To list the locations of all the registers used
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).To indicate the starting position in memory, where the program block is to be stored

24. The assembler directive EQU, when used in the instruction : Sum EQU 200 does,
a. Finds the first occurrence of Sum and assigns value 200 to it
b. Replaces every occurrence of Sum with 200
c. Re-assigns the address of Sum by adding 200 to its original address
d. Assigns 200 bytes of memory starting the location of Sum
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Replaces every occurrence of Sum with 200

25. Assembly language
a. uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language
b. is the easiest language to write programs
c. need not be translated into machine language
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language

26. In Assembly language programming, minimum number of operands required for an instruction is/are
a. Zero
b. One
c. Two
d. Both b and c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Zero

27. Advantage of using assembly language rather than machine language is that
a. it is mneomonic and easy to read
b. addresses any symbolic not absolute
c. introduction of data to program is easier
d. all of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of these

28. The computer language generally translated to pseudocode is
a. pascal
b. machine
c. fortran
d. assembly
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).assembly

29. In which of the following no information hiding is done ?
a. 001001000010101
b. load R1 , A
c. run test, prog
d. compile prog 1,  prog 2
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).001001000010101

30. The part of the machine level instruction, which tells the central processor what has to be done is
a. Locator
b. Address
c. Flip Flop
d. Operation code
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Operation code

Page 3 of 5