A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The R/M field in a machine instruction format specifies
a. another register
b. another memory location
c. other operand
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of the mentioned

12. In a machine instruction format, S-bit is the
a. status bit
b. sign bit
c. sign extension bit
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).sign extension bit

13. The instructions which after execution transfer control to the next instruction in the sequence are called
a. Sequential control flow instructions
b. control transfer instructions
c. Sequential control flow & control transfer instructions
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Sequential control flow instructions

14. The instructions that transfer the control to some predefined address or the address specified in the instruction are called as
a. sequential control flow instructions
b. control transfer instructions
c. sequential control flow & control transfer instructions
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).control transfer instructions

15. The instruction “JUMP” belongs to
a. sequential control flow instructions
b. control transfer instructions
c. branch instructions
d. control transfer & branch instructions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).control transfer & branch instructions

16. Instructions performing actions in assembly language are called
a. imperative statements
b. declarative statements
c. directive statements
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).imperative statements

17. Assembly language programs are written using
a. Hex code
b. Mnenonics
c. ASCII code
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Mnenonics

18. The instruction DEC N inform the assembler to
a. Decrement the content of N
b. Decrement the data addressed by N
c. Convert signed decimal number to binary
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Decrement the content of N

19. To overcome the problems of the assembler in dealing with branching code we use _____ .
a. Interpreter
b. Debugger
c. Op-Assembler
d. Two-pass assembler
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Two-pass assembler

20. The utility program used to bring the object code into memory for execution is ______.
a. Loader
b. Fetcher
c. Extractor
d. Linker
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Loader

Page 2 of 5