A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The transmit buffer of serial data buffer is a
a. serial-in parallel-out register
b. parallel-in serial-out register
c. serial-in serial-out register
d. parallel-in parallel-out register
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).parallel-in serial-out register

12. The receive buffer of serial data buffer is a
a. serial-in parallel-out register
b. parallel-in serial-out register
c. serial-in serial-out register
d. parallel-in parallel-out register
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).serial-in parallel-out register

13. The register that provides control and status information about counters is
a. IP
b. TMOD
c. TSCON
d. PCON
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).TMOD

14. The register that provides control and status information about serial port is
a. IP
b. IE
c. TSCON
d. PCON and SCON
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).PCON and SCON

15. The device that generates the basic timing clock signal for the operation of the circuit using crystal oscillator is
a. timing unit
b. timing and control unit
c. oscillator
d. clock generator
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).oscillator

16. The registers that are not accessible by the user are
a. Accumulator and B register
b. IP and IE
c. instruction registers
d. TMP1 and TMP2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).TMP1 and TMP2

17. The storage of addresses that can be directly accessed is
a. external data RAM
b. internal data ROM
c. internal data RAM and SFRS
d. external data ROM and SFRS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).internal data RAM and SFRS

18. The address register for storing the 16-bit addresses can only be
a. stack pointer
b. data pointer
c. instruction register
d. accumulator
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).data pointer

19. The addressing mode, in which the instructions has no source and destination operands is
a. register instructions
b. register specific instructions
c. direct addressing
d. indirect addressing
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).register specific instructions

20. The instruction, RLA performs
a. rotation of address register to left
b. rotation of accumulator to left
c. rotation of address register to right
d. rotation of accumulator to right
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).rotation of accumulator to left

Page 2 of 3