A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. A Program contains the following declarations and initial assignments:

int i = 8, j = 5;
double x = 0.005, y = –0.01;
char c=’c’, d=’d’;

Determine the value of the following expressions which involve the use of library functions:

abs(i-2*j) ; log(exp(x)) ; toupper(d)
a. 2; 0.005; D
b. 1; 0.005; D
c. 2; 0.005; E
d. 1; 0.005; e
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2; 0.005; D

62. MPEG involves both spatial compression and temporal compression. The spatial compression is similar to JPEG and temporal compression removes .............. frames.
a. Temporal
b. Voice
c. Spatial
d. Redundant
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Redundant

63. The programming languages C and C++ are not strongly typed languages because :
a. Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked.
b. Both C and C++ allow functions for which parameters are type checked.
c. Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked and also the union types in these languages are not type checked.
d. Union types in these (C and C++) languages are not type checked.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Both C and C++ allow functions for which parameters are not type checked and also the union types in these languages are not type checked.

64. When the following code is executed what will be the value of x and y?

int x = 1, y=0;
y = x++;
a. 2, 1
b. 2, 2
c. 1, 1
d. 1, 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2, 1

65. How many values can be held by an array A(-1,m;1 ,m) ?
a. m
b. m^2
c. m(m+1)
d. m(m+2)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).m(m+2)

66. What is the result of the expression

(1&2)+(3/4) ?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).0

67. How many times the word 'print' shall be printed by the following program segment?

for(i=1, i≤2, i++)
for(j=1, j≤2, j++)
for(k=1, k≤2, k++)
printf("print/n")
a. 1
b. 3
c. 6
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).8

68. Arrays in C language can have ................. with reference to memory representation.
a. n-subscripts
b. two-subscripts
c. only one subscript
d. three subscripts only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).only one subscript

69. Refer the points as listed below:

(a) What are the operator precedence rules ?
(b) What are the operator associativity rules ?
(c) What is the order of operand evaluation ?
(d) Are there restrictions on operand evaluation side effects ?

Which of the above must be considered as primary design issues for arithmetic expressions ?
a. (a), (b) and (c)
b. (a), (c) and (d)
c. (a), (b) and (d)
d. (a), (b), (c) and (d)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(a), (b), (c) and (d)

70. When an array is passed as a parameter to a function which of the following statements is correct?
a. The function can change values in the original array.
b. The function cannot change values in the original array.
c. Results in compilation error.
d. Results in runtime error.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).The function can change values in the original array.