A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Which of the following operators cannot be overloaded in C/C++?
a. Bitwise right shift assignment
b. Address of
c. Indirection
d. Structure reference
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Structure reference

42. Given i= 0, j = 1, k = – 1, x = 0.5, y = 0.0

What is the output of given ‘C’ expression ?

x * 3 & & 3 || j | k
a. -1
b. 0
c. 1
d. 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1

43. The following ‘C’ statement :

int * f[ ]( );

declares :
a. A function returning a pointer to an array of integers
b. Array of functions returning pointers to integers
c. A function returning an array of pointers to integers
d. An illegal statement
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Array of functions returning pointers to integers

44. If a function is friend of a class, which one of the following is wrong ?
a. A function can only be declared a friend by a class itself.
b. Friend functions are not members of a class, they are associated with it.
c. Friend functions are members of a class.
d. It can have access to all members of the class, even private ones.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Friend functions are members of a class.

45. In C++, polymorphism requires:
a. Inheritance only
b. Virtual functions only
c. References only
d. Inheritance, Virtual functions and references
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Inheritance, Virtual functions and references

46. A function template in C++ provides ............ level of generalization.
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).2

47. Assume that the program ‘P’ is implementing parameter passing with ‘call by reference’. What will be printed by following print statements in P?

Program P()
{
x = 10;
y = 3;
funb (y, x, x)
print x;
print y;
}
funb (x, y, z)
{
y = y + 4;
z = x + y + z;
}
a. 10, 7
b. 31, 3
c. 10, 3
d. 31, 7
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).31, 3

48. Consider the following program:

#include< stdio.h >
main()
{
    int i, inp;
    float x, term=1, sum=0;
    scanf(“%d %f”,&inp, &x);
    for(i=1;i<=inp;i++)
    {
                term=term*x/i;
                sum=sum+term;
}
printf(“Result=%f\n”,sum);
}

The program computes the sum of which of the following series?
a. x+x^2/2+x^3/3+x^4/4+...
b. x+x^2/2!+x^3/3!+x^4/4!+...
c. 1+x^2/2+x^3/3+x^4/4+...
d. 1+x^2/2!+x^3/3!+x^4/4!+...
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).x+x^2/2!+x^3/3!+x^4/4!+...

49. In C++, which system-provided function is called when no handler is provided to deal with an exception?
a. terminate()
b. unexpected()
c. abort()
d. kill()
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).terminate()

50. Match the following:

List-I                                                      List-II
a. Automatic Storage Class               i. Scope of the variable is global.
b. Register Storage Class                  ii. Value of the variable persists
between different function calls.
c. Static Storage Class                       iii. Value stored in memory and local
to the block in which the variable is defined.
d. External Storage Class                  iv. Value stored in CPU registers.

Codes:
      a    b    c    d
a. iii    iv    i    ii
b. iii    iv   ii    i
c. iv   iii    ii    i
d. iv   iii    i    ii
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).iii    iv   ii    i

Page 5 of 16