A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. Which of the following differentiates between overloaded functions and overridden functions?
a. Overloading is a dynamic or runtime binding and overridden is a static or compile time binding.
b. Overloading is a static or compile time binding and overriding is dynamic or runtime binding.
c. Redefining a function in a friend class is called overloading, while redefining a function in a derived class is called as overridden function.
d. Redefining a function in a derived class is called function overloading, while redefining a function in a friend class is called function overriding.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Overloading is a static or compile time binding and overriding is dynamic or runtime binding.

22. Which of the following is not a member of class?
a. Static function
b. Friend function
c. Const function
d. Virtual function
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Friend function

23. Consider the following statements S1, S2 and S3 :

S1 : In call-by-value, anything that is passed into a function call is unchanged in the caller's scope when the function returns.
S2: In call-by-reference, a function receives implicit reference to a variable used as argument.
S3: In call-by-reference, caller is unable to see the modified variable used as argument.
a. S3 and S2 are true
b. S3 and S1 are true
c. S2 and S1 are true
d. S1, S2, S3 are true
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).S1, S2, S3 are true

24. How many tokens will be generated by the scanner for the following statement?
x = x * (a+b) - 5;
a. 12
b. 11
c. 10
d. 7
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).11

25. When the following code is executed , what will be the value of x and y ?
 
 int x =1, y= 0;
y=x++;
a. 2,1
b. 2,2
c. 1,1
d. 1,2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2,1

26. What is the output of the following program ?
(Assume that the appropriate preprocessor directives are included and there is no syntax error)

main ( ) 
           {    char S[ ] = "ABCDEFGH";
                 printf ("%C",* (& S[3]));
                 printf ("%s", S + 4);
                 printf ("%u", S);
            /* Base address of S is 1000 */
            }
a. ABCDEFGH1000
b. CDEFGH1000
c. DDEFGHH1000
d. DEFGH1000
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).DEFGH1000

27. Which of the following, in C++, is inherited in a derived class from base class ?
a. constructor
b. destructor
c. data members
d. virtual methods
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).data members

28. Given that x = 7.5, j = -1.0, n = 1.0, m = 2.0
The value of - - x + j = = x > n >= m is :
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0

29. Which of the following is incorrect in C++ ?
a. When we write overloaded function we must code the function for each usage
b. When we write function template we code the function only once
c. It is difficult to debug macros
d. Templates are more efficient than macros
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Templates are more efficient than macros

30. When the inheritance is private, the private methods in base class are in the _______________ derived class (in C++).
a. inaccessible
b. accessible
c. protected
d. public
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).inaccessible

Page 3 of 16