A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. The ‘C’ language is
a. Context free language
b. Context sensitive language
c. Regular language
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Context free language

2. Match the following with respect to C++ data types :

a. User defined type                   1. Qualifier
b. Built in type                             2. Union
c. Derived type                            3. Void
d. Long double                           4. Pointer

Code : a b c d
a. 2 3 4 1
b. 3 1 4 2
c. 4 1 2 3
d. 3 4 1 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2 3 4 1

3. Enumeration is a process of
a. Declaring a set of numbers
b. Sorting a list of strings
c. Assigning a legal values possible for a variable
d. Sequencing a list of operators
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Assigning a legal values possible for a variable

4. Which of the following mode declaration is used in C++ to open a file for input ?
a. ios : : app
b. in : : ios
c. ios : : file
d. ios : : in
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).ios : : in

5. In a Linear Programming Problem, suppose there are 3 basic variables and 2 non-basic variables, then the possible number of basic solutions are
a. 6
b. 8
c. 10
d. 12
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).10

6. When a programming Language has the capacity to produce new datatype, it is called as,
a. Overloaded Language
b. Extensible Language
c. Encapsulated Language
d. Abstraction Language
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Extensible Language

7. The Default Parameter Passing Mechanism is called as
a. Call by Value
b. Call by Reference
c. Call by Address
d. Call by Name
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Call by Value

8. Functions defined with class name are called as
a. Inline function
b. Friend function
c. Constructor
d. Static function
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Constructor

9. Consider the program below in a hypothetical programming language which allows global variables and a choice of static or dynamic scoping
 
int i;
program Main( )
{
i = 10;
call f ( );
}
procedure f( )
{
int i = 20;
call g ( );
}
procedure g( )
{
print i;
}

Let x be the value printed under static scoping and y be the value printed under dynamic scoping. Then x and y are
a. x = 10, y = 20
b. x = 20, y = 10
c. x = 20, y = 20
d. x = 10, y = 10
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).x = 10, y = 10

10. What does the following declaration mean ?

int (*ptr) [10];
a. ptr is an array of pointers of 10 integers
b. ptr is a pointer to an array of 10 integers
c. ptr is an array of 10 integers
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).ptr is a pointer to an array of 10 integers

Page 1 of 15