A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The full form of RMI :
a. Remote Memory Installation
b. Remote Memory Invocation
c. Remote Method Installation
d. Remote Method Invocation
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Remote Method Invocation

12. The remote method invocation :
a. allows a process to invoke memory on a remote object
b. allows a thread to invoke a method on a remote object
c. allows a thread to invoke memory on a remote object
d. allows a process to invoke a method on a remote object
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).allows a thread to invoke a method on a remote object

13. A process that is based on IPC mechanism which executes on different systems and can communicate with other processes using message based communication, is called ________.
a. Local Procedure Call
b. Inter Process Communication
c. Remote Procedure Call
d. Remote Machine Invocation
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Remote Procedure Call

14.  Operating System provides the different types of services to the user. For accessing these services, the interface is provided by the
a. system calls.
b. Application Programming Interface.
c. Native library.
d. None of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).system calls.

15. What invokes the system calls?
a. A privileged instruction
b. An indirect jump
c. A software interrupt
d. Polling
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).A software interrupt

16. Which is the system call that is responsible for sending of SYN packets?
a. Bind
b. Socket
c. Connect
d. Listen
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Connect

17. Which of the following helps a system call to invoke?
a. Polling
b. A software interrupt
c. Call function
d. Queues
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).A software interrupt

18. Assembly code data base is associated with
a. assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase.
b. a permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure.
c. consists of a full or partial list or the token's as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation.
d. a permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form.
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase.

19. Run time support system is the system that is provided by
a. System call routines are mostly written in
b. system programs
c. system calls interface
d. processes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).system calls interface

20. System call routines of the operating system are mostly written in
a. C
b. C++
c. java
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).both a and b

Page 2 of 4