A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. State whether true or false.

i) Multithreading is useful for application that perform a number of essentially independent tasks
that do not be serialized.
ii) An example of multithreading is a database server that listens for and process numerous client
request.
a. i-True, ii-False
b. i-True, ii-True
c. i-False, ii-True
d. i-False, ii-False
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).i-True, ii-True

52. The typical elements of process image are .....................

i) User data ii) System Data iii) User program iv) System stack
a. i, iii and iv only
b. i, ii, and iv only
c. ii, iii, and iv only
d. All i, ii, iii, and iv
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).i, iii and iv only

53. Which of the following is not the function of Micro kernel?
a. File management
b. Low-level memory management
c. Inter-process communication
d. I/O interrupts management
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).File management

54. .................. refers to the ability of an operating system to support multiple threads of execution with a single process.
a. Multithreading
b. Multiprocessing
c. Multiexecuting
d. Bi-threading
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Multithreading

55. State whether the following statement is true.

i) It takes less time to terminate a thread than a process.
ii) Threads enhance efficiency in communication between different executing programs.
a. i-True, ii-False
b. i-True, ii-True
c. i-False, ii-True
d. i-False, ii-False
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).i-True, ii-True

56. The unit of dispatching is usually referred to as a …………..
a. Thread
b. Lightweight process
c. Process
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and b

57. State true or false.

i) Unix, support multiple user process but only support one thread per process.
ii) A java run time environment is an example of a system of one process with multiple threads.
a. True, False
b. True, True
c. False, True
d. False, False
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).True, False

58. …………… are very effective because a mode switch is not required to switch from one thread to another.
a. Kernel-level threads
b. User-level threads
c. Alterable threads
d. Application level threads
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).User-level threads

59. Which of the following describes the ability of an OS to support multiple, concurrent paths of execution within a single process?
a. Multithreading
b. Multiprocessing
c. Multitasking
d. Multiprogramming
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Multithreading

60. Process is
a. program in High level language kept on disk
b. contents of main memory
c. a program in execution
d. a job in secondary memory
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).a program in execution

Page 6 of 7