A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. The two steps of a process execution are :
a. I/O Burst and CPU Burst
b. Memory Burst and OS Burst
c. Memory Burst and CPU Burst
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).I/O Burst and CPU Burst

42. Which of the following is correct regarding process in operating system?
a. a program is a passive entity
b. process is an active entity.
c. A process is the unit of work.
d. All of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above.

43. Which one of the following is not a valid state of a thread?
a. running
b. destroying
c. ready
d. blocked
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).destroying

44. A process executes the code,

fork();
fork();
fork();

How many child processes are created?
a. 5
b. 8
c. 7
d. 9
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).7

45. An operating system maintains smaller data structures for a thread than a process, as a thread is usually defined as a ‘ light weight process ’. What is the per thread basis of the operating system?
a. Does not maintain a separate stack
b. Maintains only CPU register state.
c. Does not maintain a virtual memory state
d. Maintains only scheduling and accounting information
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Maintains only scheduling and accounting information

46. Consider the following statements:

a. With the use of kernel supported threads context switch is faster.
b. The entire process can be blocked by the system for user - level threads.
c. Kernel supported threads can be scheduled independently.
d. User level threads are transparent to the kernel.

Which of the above statements are true?
a. a and d
b. a and b
c. b and c
d. a and c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).b and c

47. Which of the following is not a fundamental process state
a. ready
b. terminated
c. executing
d. blocked
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).blocked

48. Which of these is a component of a process precedence sequence?
a. Process name
b. Sequence operator ‘;’
c. Concurrency operator ‘,’
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

49. Threads of a process share
a. global variables but not heap
b. heap but not global variables
c. neither global variables nor heap
d. both heap and global variables
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: both heap and global variable

50. Process is ........................
a. A program in execution
b. An instance of a program running on a computer
c. The entity that can be assigned to and executed
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

Page 5 of 7