A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. Which of the following is not the state of a process ?
a. New
b. Old
c. Waiting
d. Running
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Old

32. The Process Control Block is :
a. Process type variable
b. Data Structure
c. a secondary storage section
d. a Block in memory
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Data Structure

33. The entry of all the PCBs of the current processes is in :
a. Process Register
b. Program Counter
c. Process Table
d. Process Unit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Process Table

34. A single thread of control allows the process to perform :
a. only one task at a time
b. multiple tasks at a time
c. only two tasks at a time
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).only one task at a time

35. The objective of multi-programming is to :
a. Have some process running at all times
b. Have multiple programs waiting in a queue ready to run
c. To maximize CPU utilization
d. Both a and c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both a and c

36. Which of the following do not belong to queues for processes ?
a. Job Queue
b. PCB queue
c. Device Queue
d. Device Queue
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).PCB queue

37. When the process issues an I/O request :
a. It is placed in an I/O queue
b. It is placed in a waiting queue
c. It is placed in the ready queue
d. It is placed in the Job queue
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).It is placed in an I/O queue

38. When a process terminates :
a. It is removed from all queues
b. It is removed from all, but the job queue
c. Its process control block is de-allocated
d. both a and c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both a and c

39. A thread is
a. lightweight process where the context switching is low
b. lightweight process where the context swithching is high
c. used to speed up paging
d. used in dead locks
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).lightweight process where the context switching is low

40. Which one of the following can not be scheduled by the kernel?
a. kernel level thread
b. user level thread
c. process
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).user level thread

Page 4 of 17