A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is
a. Operation code
b. Address
c. Locator
d. Flip-Flop
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Operation code

12. Process State is a part of
a. Process Control block
b. Inode
c. File Allocation Table
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Process Control block

13. The kernel keeps track of the state of each task by using a data structure called _________ .
a. Process control block
b. User control block
c. Memory control block
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Process control block

14. The removal of process from active contention of CPU and reintroduce them into memory later is known as ____________.
a. Interrupt
b. Swapping
c. Signal
d. Thread
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Swapping

15. A thread is a __________ process .
a. Heavy Weight
b. Mutliprocess
c. Inter Thread
d. Light weight
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Light weight

16. Information about a process is maintained in a _________.
a. Stack
b. Translation Lookaside Buffer
c. Process Control Block
d. Program Control Block
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Process Control Block

17. PCB is
a. Program Control Block
b. Process Control Block
c. Process Communication Block
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Process Control Block

18. Which of the following is contained in Process Control Block (PCB)?
a. Process Number
b. List of Open files
c. Memory Limits
d. All of the Above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the Above

19. In the running state
a. only the process which has control of the processor is found
b. all the processes waiting for I/O to be completed are found
c. all the processes waiting for the processor are found
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).only the process which has control of the processor is found

20. The kernel keeps track of the state of each task by using a data structure called __
a. Process control block
b. User control block
c. Memory control block
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a). Process control block

Page 2 of 17