A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

161. Address of a next instruction to be executed by the current process is provided by the
a. CPU registers
b. program counter
c. process stack
d. pipe
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).program counter

162. Interprocess communication is the
a. communication within the process
b. communication between two process
c. communication between two threads of same process
d. communication between current and old program
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).communication between two process

163. The system which allows only one process execution at a time, is called
a. uniprogramming system
b. uniprocessing system
c. unitasking system
d. unioperation system
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).uniprogramming system

164. Ready state of a process means
a. when process is scheduled to run after some execution
b. when process is unable to run until some task has been completed
c. when process is using the CPU
d. when process is stopped
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).when process is scheduled to run after some execution

165. A process does not contain
a. function parameters
b. local variables
c. return addresses
d. PID of child process
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).PID of child process

166. In Unix, system call which creates the new process is
a. fork
b. create
c. new
d. add
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).fork

167. System call which returns the process identifier of a terminated child is
a. wait
b. exit
c. fork
d. get
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).wait

168. Set of processes is deadlock if
a. each process is blocked and will remain so forever
b. each process is terminated
c. all processes are trying to kill each other
d. all processes are stand by
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).each process is blocked and will remain so forever