A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

81. The first batch operating system was developed in the ................. by General Motors for use on an
IBM 701.
a. mid 1940's
b. mid 1950's
c. mid 1960's
d. mid 1970's
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).mid 1950's

82. ................... is a facility that allows programmers to address memory from a logical point of view, without regard to the main memory, physically available.
a. Visual memory
b. Real memory
c. Virtual memory
d. Secondary memory
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Virtual memory

83. ............ is a large kernel, including scheduling file system, networking, device drivers, memory management and more.
a. Monolithic kernel
b. Micro kernel
c. Macro kernel
d. Mini kernel
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Monolithic kernel

84. A .................... architecture assigns only a few essential functions to the kernel, including address
spaces, Inter process communication (IPC) and basic scheduling.
a. Monolithic kernel
b. Micro kernel
c. Macro kernel
d. Mini kernel
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Micro kernel

85. With ................ only one process can execute at a time; meanwhile all other process are waiting
for the processer. With .............. more than one process can be running simultaneously each on a
different processer.
a. Multiprocessing, Multiprogramming
b. Multiprogramming, Uniprocessing
c. Multiprogramming, Multiprocessing
d. Uniprogramming, Multiprocessing
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Multiprogramming, Multiprocessing

86. The two central themes of modern operating system are ...............
a. Multiprogramming and Distributed processing
b. Multiprogramming and Central Processing
c. Single Programming and Distributed processing
d. None of above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Multiprogramming and Distributed processing

87. Process Management function of an operating system kernel includes
a. Process creation and termination
b. Process scheduling and dispatching
c. Process switching
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

88. ............ is a special type of programming language used to provide instructions to the monitor simple batch processing schema.
a. Job control language (JCL)
b. Processing control language (PCL)
c. Batch control language (BCL)
d. Monitor control language (MCL)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Job control language (JCL)

89. ……………….. is a example of an operating system that support single user process and single thread.
a. UNIX
b. MS-DOS
c. OS/2
d. Windows 2000
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).MS-DOS

90. Which of the following are the functions of operating system?

i) recovering from errors ii) facilitating input/output
iii) facilitating parallel operation iv) sharing hardware among users
v) implementing user interface
a. i, ii, ii, and v only
b. i, ii, iii, and iv only
c. ii, iii, iv and v only
d. All i, ii, iii, iv and v
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All i, ii, iii, iv and v