A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

71. Which of the following is correct regarding operating system?
a. It manages the computer hardware.
b. It executes user programs.
c. Provide system services to the application.
d. All of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above.

72. The main function of the command interpreter is
a. To handle the compiler.
b. To handle the parser.
c. To get and execute the next user-specified command.
d. None of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).To get and execute the next user-specified command.

73. The procedure of starting a computer by loading the kernel is known as
a. Starting of kernel
b. Booting the system.
c. Loading the API.
d. None of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Booting the system.

74. Shell is the exclusive feature of which software?
a. UNIX
b. DOS
c. System software
d. Application software
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).UNIX

75. The address generated by the CPU is referred to as:
a. physical address
b. logical address
c. physical as well as logical address.
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).logical address

76. Which of the following scheduling algorithm is non-preemptive?
a. Multilevel feedback queue.
b. Round Robin
c. FIFO
d. None of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).FIFO

77. What will a simple two pass assembler do in the first pass?
a. It will allocate space for the literals.
b. It will generate the code for all the load and store register instruction.
c. It will build the symbol table for the symbols and their values.
d. It will compute the total length of the program.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).It will allocate space for the literals.

78. Your system response time is very poor. What may be the reason?
a. Process is busy
b. I/O rates may be high
c. High paging rates
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

79. The volatile storage is/are
a. Main memory
b. Cache
c. Register
d. All of the above.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above.

80. Which of the following loader is executed when a system is first turned on or restarted
a. Boot loader
b. Compile and Go loader
c. Bootstrap loader
d. Relating loader
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Bootstrap loader