A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. The term " Operating System " means ________.
a. A set of programs which controls computer working
b. The way a computer operator works
c. Conversion of high-level language in to machine level language
d. The way a floppy disk drive operates
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).A set of programs which controls computer working

22. The operating system of a computer serves as a software interface between the user and the ________.
a. Hardware
b. Peripheral
c. Memory
d. Screen
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Hardware

23. Routine is not loaded until it is called. All routines are kept on disk in a relocatable load format. The main program is loaded into memory & is executed. This type of loading is called _________
a. Static loading
b. Dynamic loading
c. Dynamic linking
d. Overlays
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Dynamic linking

24. Unix Operating System is an __________.
a. Time Sharing Operating System
b. Multi-User Operating System
c. Multi-tasking Operating System
d. All the Above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All the Above

25. Which file system does DOS typically use ?
a. FAT16
b. FAT32
c. NTFS
d. WNFS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).FAT16

26. The program is known as _________ which interacts with the inner part of called kernel.
a. Compiler
b. Device Driver
c. Protocol
d. Shell
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Shell

27. Identify the odd thing in the services of operating system.
a. Accounting
b. Protection
c. Error detection and correction
d. Dead lock handling
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Error detection and correction

28. Cryptography technique is used in ________.
a. Polling
b. Job Scheduling
c. Protection
d. File Management
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Protection

29. Which of the following is not advantage of multiprogramming?
a. Increased throughput
b. Shorter response time
c. Decreased operating system overhead
d. Ability to assign priorities to jobs
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Decreased operating system overhead

30. Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
a. Time-sharing
b. Spooling
c. Preemptive scheduling
d. Multiprogramming
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Multiprogramming

Page 3 of 57