A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. Dual mode operating system of computer system has operations of
a. 1mode
b. 2modes
c. 3modes
d. 4modes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).2modes

12. Logical extension of multiprogramming of operating system is
a. time sharing
b. multi tasking
c. single programing
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both a and b

13. UNIX was initially developed at
a. Bell Labs
b. Nasa Labs
c. Microsoft Labs
d. Kaspersky Labs
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Bell Labs

14. Win32 application programming interfaces of operating system is for
a. windows
b. Unix
c. Linux
d. Solaris
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).windows

15. Which of the following will determine your choice of systems software for your computer ?
a. Is the applications software you want to use compatible with it ?
b. Is it expensive ?
c. Is it compatible with your hardware ?
d. Both 1 and 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both 1 and 3

16. What is a shell ?
a. It is a hardware component
b. It is a command interpreter
c. It is a part in compiler
d. It is a tool in CPU scheduling
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).It is a command interpreter

17. The operating system manages ________.
a. Memory
b. Processor
c. Disk and I/O devices
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

18. The Hardware mechanism that enables a device to notify the CPU is called __________.
a. Polling
b. Interrupt
c. System Call
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Interrupt

19. A program at the time of executing is called ________.
a. Dynamic program
b. Static program
c. Binded Program
d. A Process
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).A Process

20. If you don't know which version of MS-DOS you are working with, which command will you use after booting your operating system ?
a. Format command
b. FAT command
c. VER command
d. DISK command
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).VER command

Page 2 of 57