A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

91. Operating System means ........................
a. a set of programs which controls computer working
b. a way of computer drives works
c. a set of devices and programs
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).a set of programs which controls computer working

92. Which of the following is not OS layer?
a. Kernel
b. Shell
c. Application Programs
d. Critical Section
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Kernel

93. The operating system creates _____ from the physical computer.
a. Virtual space
b. Virtual computers
c. Virtual device
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Virtual computers

94. ______ shares characteristics with both hardware and software.
a. Operating system
b. Software
c. Data
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Operating system

95. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?
a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. Application software
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Operating system

96. Which is built directly on the hardware?
a. Computer Environment
b. Application Software
c. Operating System
d. Database System
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Operating System

97. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).MS DOS

98. Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?
a. Operating System
b. Application Software
c. System Software
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Operating System

99. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program ?
a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Operating system

100. The primary purpose of an operating system is:
a. To make the most efficient use of the computer hardware
b. To allow people to use the computer
c. To keep systems programmers employed
d. To make computers easier to use
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).To make the most efficient use of the computer hardware