A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

161. Bankers algorithm is for
a. Dead lock Prevention
b. Dead lock Avoidance
c. Dead lock Detection
d. Dead lock creation
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Dead lock Avoidance

162. Which is the correct definition of a valid process transition in an operating system ?
a. Wake up : Ready → Running
b. Dispatch : Ready→ Running
c. Block : Ready → Running
d. Timer run out : Ready → Blocked
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Dispatch : Ready→ Running

163. Semaphores are used to:
a. Synchronise critical resources to prevent deadlock
b. Synchronise critical resources to prevent contention
c. Do I/o
d. Facilitate memory management
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Synchronise critical resources to prevent deadlock

164. In which of the following storage replacement strategies, is a program placed in the largest available hole in the memory?
a. Best fit
b. First fit
c. Worst fit
d. Buddy
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Worst fit

165. Remote computing system involves the use of timesharing systems and:
a. Real time processing
b. Batch processing
c. Multiprocessing
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Batch processing

166. Match the following

(a) Disk scheduling                 (1) Round robin
(b) Batch processing               (2) Scan
(c) Time sharing                       (3) LIFO
(d) Interrupt processing          (4) FIFO
a. a-3, b-4, c-2, d-1
b. a-4, b-3, c-2, d-1
c. a-2, b-4, c-1, d-3
d. a-3, b-4, c-1, d-2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).a-2, b-4, c-1, d-3

167. IC 80287 is:
a. Graphics Processor
b. Microprocessor
c. Micro-controller
d. Co-processor
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Co-processor

168. A solution to external fragmentation.
a. Segmentation
b. Compaction
c. Swapping
d. Thrashing
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Compaction

169. Not a storage placement strategy for an incoming program/data:
a. First Fit
b. Average Fit
c. Worst Fit
d. Best Fit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Average Fit

170. A preemptive type of process scheduling strategy:
a. Highest Response Ratio Next Scheduling
b. Shortest Job First Scheduling
c. First in First out Scheduling
d. Shortest Remaining Time Next Scheduling
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Shortest Remaining Time Next Scheduling