A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

151. Which page replacement policy suffers from Belady’s anomaly?
a. LRU
b. LFU
c. FIFO
d. OPTIMAL
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).FIFO

152. Cache memory is:
a. High Speed Register
b. Low-Speed RAM
c. Non-Volatile RAM
d. High-Speed RAM
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).High-Speed RAM

153. ....................is one of pre-emptive scheduling algorithm.
a. Shortest-Job-first
b. Round-robin
c. Priority based
d. Shortest-Job-next
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Round-robin

154. A software to create a Job Queue is called...................
a. Linkage editor
b. Interpreter
c. Driver
d. Spooler
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Spooler

155. In processor management, round robin method essentially uses the preemptive version of ...................
a. FILO
b. FIFO
c. SJF
d. Longest time first
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).FIFO

156. A page fault ..................
a. is an error in specific page
b. is an access to the page not currently in main memory
c. occurs when a page program accesses a page of memory
d. is reference to the page which belongs to another program
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).is an access to the page not currently in main memory

157. .................. synchronize critical resources to prevent deadlock.
a. P-operator
b. V-operator
c. Semaphores
d. Hard disk
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Semaphores

158. The memory allocation scheme subjected to “external” fragmentation is:
a. Segmentation
b. Swapping
c. Demand paging
d. Multiple contiguous fixed partitions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Segmentation

159. Producer consumer problem can be solved using:
a. semaphores
b. event counters
c. monitors
d. all the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all the above

160. Banker’s algorithm is used for ................... purpose.
a. Deadlock avoidance
b. Deadlock removal
c. Deadlock prevention
d. Deadlock continuations
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Deadlock avoidance