A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

121. Applications-software
a. is used to control the operating system
b. includes programs designed to help programmers
c. performs a specific task for computer users
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).performs a specific task for computer users

122. At any given time Parallel Virtual Machine (PVM) has ……………. send buffer and …………… receive buffer.
a. one-one
b. one-two
c. two-two
d. two-one
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).one-two

123. In the process management Round-robin method is essentially the pre-emptive version of …………
a. FILO
b. FIFO
c. SSF
d. Longest time first
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).FIFO

124. A page fault
a. is an error specific page.
b. is an access to the page not currently in memory.
c. occur when a page program occur in a page memory.
d. page used in the previous page reference.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).is an access to the page not currently in memory.

125. A semaphore count of negative n means (s = –n) that the queue contains ………….. waiting processes.
a. n + 1
b. n
c. n – 1
d. 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).n

126. A program is located in the smallest available hole in the memory is ……………
a. best – fit
b. first – bit
c. worst – fit
d. buddy
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).best – fit

127. With a four programs in memory and with 80% average I/O wait, the CPU utilization is?
a. 60%
b. 70%
c. 90%
d. 100%
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).60%

128. Assume N segments in memory and a page size of P bytes. The wastage on account of internal fragmentation is:
a. NP/2 bytes
b. P/2 bytes
c. N/2 bytes
d. NP bytes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).NP/2 bytes

129. Suppose it takes 100 ns to access a page table and 20 ns to access associative memory with a 90% hit rate, the average access time equals:
a. 20 ns
b. 28 ns
c. 90 ns
d. 100 ns
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).28 ns

130. Variable partition memory management technique with compaction results in:
a. Reduction of fragmentation
b. Minimal wastage
c. Segment sharing
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Reduction of fragmentation