A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

111. Virtual memory is
a. related to virtual reality
b. a form of ROM
c. a form of RAM
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).a form of RAM

112. Optical storage is a
a. high-speed direct access storage device.
b. low-speed direct access storage device.
c. medium-speed direct access storage device.
d. high-speed sequential access storage device.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).medium-speed direct access storage device.

113. WINDOWS is a …………… operating.
a. Real time
b. Multi-user
c. Preemptive
d. Non-preemptive
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Preemptive

114. Page making process from main memory to disk is called
a. Interruption
b. Termination
c. Swapping
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Swapping

115. A Dead-lock in an Operating System is
a. Desirable process
b. Undesirable process
c. Definite waiting process
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Definite waiting process

116. Match the following:

Set-I
(a) Disk scheduling
(b) Batch processing
(c) Time sharing
(d) Interrupt processing

Set-II
1. Round-robin
2. SCAN
3. LIFO
4. FIFO

Codes :
    (a) (b) (c) (d)
a. 3   4   2   1
b. 4   3   2   1
c. 2   4   1   3
d. 1   4   3   2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).2   4   1   3

117. ………….. synchronizes critical resources to prevent dead lock.
a. P-operator
b. V-operator
c. Semaphore
d. Swapping
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Semaphore

118. …………….. is one of pre-emptive scheduling algorithm.
a. RR
b. SSN
c. SSF
d. Priority based
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).RR

119. In order to allow only one process to enter its critical section, binary semaphore are initialized to
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1

120. Remote Computing Service involves the use of time sharing and …………..
a. multi-processing
b. interactive processing
c. batch processing
d. real-time processing
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).batch processing