A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Interrupts which are initiated by an instruction are
a. Internal
b. External
c. Hardware
d. Software
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Software

2. Resources are allocated to the process on non-sharable basis is
a. mutual exclusion
b. hold and wait
c. no pre-emption
d. circular wait
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).mutual exclusion

3. If the disk head is located initially at 32, find the number of disk moves required with FCFS if the disk queue of I/O blocks requests are 98, 37, 14, 124, 65, 67.
a. 239
b. 310
c. 321
d. 325
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).321

4. Given memory partitions of 100 K, 500 K, 200 K, 300 K and 600 K (in order) and processes of 212 K, 417 K, 112 K, and 426 K (in order), using the first-fit algorithm, in which partition would the process requiring 426 K be placed ?
a. 500 K
b. 200 K
c. 300 K
d. 600 K
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).600 K

5. The problem of indefinite blockage of low-priority jobs in general priority scheduling algorithm can be solved using :
a. Parity bit
b. Aging
c. Compaction
d. Timer
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Aging

6. Which of the following memory allocation scheme suffers from external fragmentation ?
a. Segmentation
b. Pure demand paging
c. Swapping
d. Paging
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Segmentation

7. Match the following :
List – I                                              List – II
a. Critical region                            1. Hoares Monitor
b. Wait/signal                                 2. Mutual exclusion
c. Working set                               3. Principal of locality
d. Dead lock                                  4. Circular wait

Codes : a b c d
a. 2 1 3 4
b. 1 2 4 3
c. 2 3 1 4
d. 1 3 2 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2 1 3 4

8. Which of the following features will characterize an OS as multiprogrammed OS ?

(a) More than one program may be loaded into main memory at the same time.
(b) If a program waits for certain event another program is immediately scheduled.
(c) If the execution of a program terminates, another program is immediately scheduled.
a. (a) only
b. (a) and (b) only
c. (a) and (c) only
d. (a), (b) and (c) only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(a), (b) and (c) only

9. A thread is a light weight process. In the above statement, weight refers to
a. time
b. number of resources
c. speed
d. All the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).number of resources

10. Consider a system having m resources of the same type. These resources are shared by 3 processes A, B and C which have peak demands of 3, 4 and 6 respectively. For what value of m deadlock will not occur ?
a. 7
b. 9
c. 10
d. 13
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).13

Page 1 of 18