A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

81. Response time in time sharing of operating system is usually
a. 1sec
b. 1sec
c. less than 1sec
d. more than 1sec
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).less than 1sec

82. One that is not a part of a desktop computer is
a. mouse
b. monitor
c. printer
d. keyboard
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).printer

83. A single threaded process of operating system programs has
a. One program counter
b. Two program counters
c. Three program counters
d. Four program counters
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).One program counter

84. Process creation is handled by
a. input
b. output
c. operating system
d. memory
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).operating system

85. In a time-sharing system the operating system must ensure reasonable response time which is accomplished through?
a. Operating System
b. I/O Devices
c. Virtual memory
d. Swapping
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Swapping

86. Division by zero error are caused by
a. user defined code
b. OS code
c. process
d. interrupt
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).user defined code

87. UMA related to computers, is an abbreviation of
a. uniform memory access
b. non uniform memory access
c. under memory access
d. uniform module access
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).uniform memory access

88. Jobs of the computer system for execution are loaded into
a. device
b. registers
c. memory
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).memory

89. For Orderly access to the shared memory a computer system uses
a. memory controllers
b. microcontrollers
c. device controllers
d. macro controllers
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).memory controllers

90. Interrupt mechanism for every computer system is
a. same
b. different
c. pre-defined
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).both a and b