A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. In operating system, a software may triggers an interrupt executing a special operation it is called as?
a. System Call
b. Application Call
c. software Call
d. kernel call
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).System Call

62. Workstation or server users uses what kind of resources?
a. dedicated resources
b. shared resources
c. hardware resources
d. software resources
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).dedicated resources

63. Memories that lose their contents when power of the computer system is turned off is called
a. non volatile
b. volatile
c. reserved
d. large
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).volatile

64. The central processing unit of the computer system is never idle as long as it executes
a. 1 job
b. 2 jobs
c. 3 jobs
d. 4 jobs
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).1 job

65. All components of computer system are connected through
a. cache
b. registers
c. path
d. bus
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).bus

66. Operating systems that can be modified and distributed are called
a. close source
b. open source
c. free
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).open source

67. Saving the data and making its copy for the future use is called
a. back up
b. copying
c. pasting
d. removing
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).back up

68. Symmetric multiprocessing in the computer system does not use
a. master relationship
b. slave relationship
c. master slave relationship
d. serial processing
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).master slave relationship

69. System containing only one processor is called
a. multiprocessor
b. single processor
c. dual processor
d. specific processor
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).single processor

70. The ability of an operating system is
a. multiprocessor
b. multiprogramming
c. clustering
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).both a and b