A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. In the index allocation scheme of blocks to a file, the maximum possible size of the file depends on :
a. the size of the blocks, and the size of the address of the blocks
b. the number of blocks used for the index, and the size of the blocks
c. the size of the blocks, the number of blocks used for the index, and the size of the address of the blocks
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).the number of blocks used for the index, and the size of the blocks

2. Which of the following page replacement algorithms suffers from Belady’s anomaly?
a. FIFO
b. LRU
c. Optimal Page Replacement
d. Both LRU and FIFO
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).FIFO

3. What is the swap space in the disk used for?
a. Saving temporary html pages
b. Saving process data
c. Storing the super-block
d. Storing device drivers
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Saving process data

4. Increasing the RAM of a computer typically improves performance because:
a. Virtual memory increases
b. Larger RAMs are faster
c. Fewer page faults occur
d. Fewer segmentation faults occur
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Fewer page faults occur

5. A computer system supports 32-bit virtual addresses as well as 32-bit physical addresses. Since the virtual address space is of the same size as the physical address space, the operating system designers decide to get rid of the virtual memory entirely. Which one of the following is true?
a. Efficient implementation of multi-user support is no longer possible
b. The processor cache organization can be made more efficient now
c. Hardware support for memory management is no longer needed
d. CPU scheduling can be made more efficient now
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Hardware support for memory management is no longer needed

6. A CPU generates 32-bit virtual addresses. The page size is 4 KB. The processor has a translation look-aside buffer (TLB) which can hold a total of 128 page table entries and is 4-way set associative. The minimum size of the TLB tag is:
a. 11 bits
b. 13 bits
c. 15 bits
d. 20 bits
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).15 bits

7. Virtual memory is
a. Large secondary memory
b. Large main memory
c. illusion of large main memory
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).illusion of large main memory

8. Page fault occurs when
a. When a requested page is in memory
b. When a requested page is not in memory
c. When a page is currupted
d. When an exception is thrown
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).When a requested page is not in memory

9. Thrashing occurs when
a. When a page fault occurs
b. Processes on system frequently access pages not memory
c. Processes on system are in running state
d. Processes on system are in waiting state
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Processes on system frequently access pages not memory

10. A computer uses 46–bit virtual address, 32–bit physical address, and a three–level paged page table organization. The page table base register stores the base address of the first–level table (T1), which occupies exactly one page. Each entry of T1 stores the base address of a page of the second–level table (T2). Each entry of T2 stores the base address of a page of the third–level table (T3). Each entry of T3 stores a page table entry (PTE). The PTE is 32 bits in size. The processor used in the computer has a 1 MB 16 way set associative virtually indexed physically tagged cache. The cache block size is 64 bytes. What is the size of a page in KB in this computer?
a. 2
b. 4
c. 8
d. 16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).8

Page 1 of 16