A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. What is the memory from 1K - 640K called ?
a. Extended Memory
b. Normal Memory
c. Low Memory
d. Conventional Memory
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Conventional Memory

2. Disk scheduling includes deciding
a. which should be accessed next
b. order in which disk access requests must be serviced
c. the physical location of the file
d. the logical location of the file
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).order in which disk access requests must be serviced

3. File management function of the operating system includes

i) File creation and deletion ii) Disk scheduling
iii) Directory creation iv) Mapping file in secondary storage
a. i, ii and iii only
b. i, iii and iv only
c. ii, iii and iv only
d. All i, ii, iii and iv
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).i, iii and iv only

4. CineBlitz multimedia server supports
a. real time clients
b. non-real time clients
c. both real time & non-real time clients
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).both real time & non-real time clients

5. The major difference between a multimedia file and a regular file is :
a. the size
b. the attributes
c. the ownership
d. the rate at which the file must be accessed
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).the rate at which the file must be accessed

6. Video is represented as a series of images formally known as :
a. pics
b. shots
c. frames
d. snaps
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).frames

7. The faster the frames are displayed, :
a. the rougher the video appears
b. the smoother the video appears
c. it gets blurry
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).the smoother the video appears

8. The characteristic of the eye to retain the image for a short time after it has been presented is known as :
a. persistence of vision
b. learning power
c. memory mapped input
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).persistence of vision

9. Local playback is when :
a. the multi media data are delivered from a local file system
b. a computer next to you is playing something
c. a multimedia file is being played on a system in the local network
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).the multi media data are delivered from a local file system

10. Multimedia files stored on a remote server are delivered to a client across the network using a technique known as :
a. download
b. streaming
c. flowing
d. leaking
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).streaming

Page 1 of 6