A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

61. A process is selected from the ______ queue by the ________ scheduler, to be executed.
a. blocked, short term
b. wait, long term
c. ready, short term
d. ready, long term
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).ready, short term

62. In the following cases non – preemptive scheduling occurs :
a. When a process switches from the running state to the ready state
b. When a process goes from the running state to the waiting state
c. When a process terminates
d. Both b and c above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both b and c above

63. The switching of the CPU from one process or thread to another is called :
a. process switch
b. task switch
c. context switch
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of these

64. Dispatch latency is :
a. the speed of dispatching a process from running to the ready state
b. the time of dispatching a process from running to ready state and keeping the CPU idle
c. the time to stop one process and start running another one
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).the time to stop one process and start running another one

65. Scheduling is done so as to :
a. increase CPU utilization
b. decrease CPU utilization
c. keep the CPU more idle
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).increase CPU utilization

66. Turnaround time is :
a. the total waiting time for a process to finish execution
b. the total time spent in the ready queue
c. the total time spent in the running queue
d. the total time from the completion till the submission of a process
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).the total time from the completion till the submission of a process

67. Scheduling is done so as to:
a. increase the turnaround time
b. decrease the turnaround time
c. keep the turnaround time same
d. there is no relation between scheduling and turnaround time
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).decrease the turnaround time

68. Waiting time is :
a. the total time in the blocked and waiting queues
b. the total time spent in the ready queue
c. the total time spent in the running queue
d. the total time from the completion till the submission of a process
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).the total time spent in the ready queue

69. Response time is :
a. the total time taken from the submission time till the completion time
b. the total time taken from the submission time till the first response is produced
c. the total time taken from submission time till the response is output
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).the total time taken from the submission time till the first response is produced

70. Te purpose of CPU Scheduling is:
a. increase the response time
b. keep the response time the same
c. decrease the response time
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).decrease the response time

Page 7 of 14