A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. Which scheduling policy is most suitable for time shared operating system ?
a. Shortest job first
b. FCFS
c. LCFS
d. Round robin
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Round robin

42. Belady anomaly occurs in ?
a. LIFO
b. FIFO
c. LRU
d. NRU
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).FIFO

43. Which among following scheduling algorithms give minimum average waiting time
a. FCFS
b. SJF
c. Round robin
d. On priority
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).SJF

44. In which scheduling policies, context switching never takes place
a. FCFS
b. round robin
c. Shortest job first
d. Pre-empitive
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).FCFS

45. Dispatcher function is to
a. put tasks in I/O wait
b. schedule tasks in processor
c. change task priorities
d. All of above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).put tasks in I/O wait

46. Shortest Job First executes first the job
a. with the least processor needs
b. that first entered the queue
c. that has been in the queue for the longest
d. that last entered the queue
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).with the least processor needs

47. Creating a job queue is a function of
a. Spooler
b. Interperator
c. Complier
d. Drive
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Spooler

48. Poor response times are caused by
a. Busy processor
b. High I/O rate
c. High paging rates
d. Any of above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Any of above

49. Which is non pre-emptive
a. Round robin
b. FIFO
c. MQS
d. MQSF
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).FIFO

50. Which module gives control of the CPU to the process selected by the short-term scheduler?
a. dispatcher
b. interrupt
c. scheduler
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).dispatcher

Page 5 of 14