A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

31. The only state transition that is initiated by the user process itself is :
a. block
b. wakeup
c. dispatch
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).block

32. In a time-sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the running state to the :
a. Blocked state
b. Ready state
c. Suspended state
d. Terminated state
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Ready state

33. In a multi-programming environment :
a. the processor executes more than one process at a time
b. the programs are developed by more than one person
c. more than one process resides in the memory
d. a single user can execute many programs at the same time
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).more than one process resides in the memory

34. Suppose that a process is in “Blocked” state waiting for some I/O service. When the service is completed, it goes to the :
a. Running state
b. Ready state
c. Suspended state
d. Terminated state
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Ready state

35. The context of a process in the PCB of a process does not contain :
a. the value of the CPU registers
b. the process state
c. memory-management information
d. context switch time
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).context switch time

36. Which of the following need not necessarily be saved on a context switch between processes ?
a. General purpose registers
b. Translation look-aside buffer
c. Program counter
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Translation look-aside buffer

37. Which of the following does not interrupt a running process ?
a. A device
b. Timer
c. Scheduler process
d. Power failure
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Scheduler process

38. Which of the following state transitions is not possible ?
a. blocked to running
b. ready to running
c. blocked to ready
d. running to blocked
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).blocked to running

39. Which of following is not an advantage of multiprogramming ?
a. increased throughput
b. shorter response time
c. ability to assign priorities of jobs
d. decreased system overload
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).decreased system overload

40. Spooling is most beneficial where
a. Jobs are I/O bound
b. Jobs are CPU bound
c. Jobs are evenly divided as I/O bound and CPU bound
d. All of above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Jobs are evenly divided as I/O bound and CPU bound

Page 4 of 14