A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

21. _________ is the situation in which a process is waiting on another process,which is also waiting on another process, which is waiting on the first process. None of the processes involved in this circular wait are making progress.
a. Deadlock
b. Starvation
c. Dormant
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Deadlock

22. FIFO scheduling is ________.
a. Preemptive Scheduling
b. Non Preemptive Scheduling
c. Deadline Scheduling
d. Fair share scheduling
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Non Preemptive Scheduling

23. The collection of processes on the disk that is waiting to be brought into memory for execution forms the ___________ .
a. Ready queue
b. Device queue
c. Input queue
d. Priority queue
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Input queue

24. Which scheduler controls the degree of multi programming?
a. Short term scheduler
b. Long term scheduler
c. Middle term scheduler
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Long term scheduler

25. A scheduling algorithm is fair
a. if no process faces starvation
b. if a process is starved, detect it and run it with high priority
c. if it uses semaphores
d. only if a queue is used for scheduling
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).if no process faces starvation

26. What is a long-term scheduler ?
a. It selects which process has to be brought into the ready queue
b. It selects which process has to be executed next and allocates CPU
c. It selects which process to remove from memory by swapping
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).It selects which process has to be brought into the ready queue

27. If all processes I/O bound, the ready queue will almost always be ______, and the Short term Scheduler will have a ______ to do.
a. full,little
b. full,lot
c. empty,little
d. empty,lot
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).empty,little

28. What is a medium-term scheduler ?
a. It selects which process has to be brought into the ready queue
b. It selects which process has to be executed next and allocates CPU
c. It selects which process to remove from memory by swapping
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).It selects which process to remove from memory by swapping

29. What is a short-term scheduler ?
a. It selects which process has to be brought into the ready queue
b. It selects which process has to be executed next and allocates CPU
c. It selects which process to remove from memory by swapping
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).It selects which process has to be executed next and allocates CPU

30. The primary distinction between the short term scheduler and the long term scheduler is :
a. The length of their queues
b. The type of processes they schedule
c. The frequency of their execution
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).The frequency of their execution

Page 3 of 14