A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. In the multi-programming environment, the main memory consisting of _________ number of process.
a. Greater than 100
b. Only one
c. Greater than 50
d. More than one
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).More than one

12. CPU Scheduling is the basis of _________ operating system.
a. Batch
b. Real time
c. Multiprogramming
d. Mono programming
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Multiprogramming

13. ________ scheduler selects the jobs from the pool of jobs and loads into the ready queue.
a. Long term
b. Short term
c. Medium term
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Long term

14. Saving the state of the old process and loading the saved state of the new process is called ________.
a. Context Switch
b. State
c. Multi programming
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Context Switch

15. Using Priority Scheduling algorithm, find the average waiting time for the following set of processes given with their priorities in the order: Process : Burst Time : Priority respectively . P1 : 10 : 3 , P2 : 1 : 1 , P3 : 2 : 4 , P4 : 1 : 5 , P5 : 5 : 2.
a. 8 milliseconds
b. 8.2 milliseconds
c. 7.75 milliseconds
d. 3 milliseconds
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).8.2 milliseconds

16. Under multiprogramming, turnaround time for short jobs is usually ________ and that for long jobs is slightly ___________.
a. Lengthened; Shortened
b. Shortened; Lengthened
c. Shortened; Shortened
d. Shortened; Unchanged
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Shortened; Lengthened

17. The degree of Multiprogramming is controlled by
a. CPU Scheduler
b. Context Switching
c. Long-term Scheduler
d. Medium term Scheduler
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Long-term Scheduler

18. Round robin scheduling is essentially the preemptive version of ________.
a. FIFO
b. Shortest job first
c. Shortes remaining
d. Longest time first
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).FIFO

19. In the blocked state
a. the processes waiting for I/O are found
b. the process which is running is found
c. the processes waiting for the processor are found
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).the processes waiting for I/O are found

20. The number of processes completed per unit time is known as __________.
a. Output
b. Throughput
c. Efficiency
d. Capacity
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Throughput

Page 2 of 14