A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Which was the first purely object oriented programming language developed?
a. Java
b. C++
c. SmallTalk
d. Kotlin
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).SmallTalk

2. Which of the following best defines a class?
a. Parent of an object
b. Instance of an object
c. Blueprint of an object
d. Scope of an object
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Instance of an object

3. Who invented OOP?
a. Alan Kay
b. Andrea Ferro
c. Dennis Ritchie
d. Adele Goldberg
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Alan Kay

4. What is the additional feature in classes that was not in structures?
a. Data members
b. Member functions
c. Static data allowed
d. Public access specifier
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Member functions

5. Which is not feature of OOP in general definitions?
a. Code reusability
b. Modularity
c. Duplicate/Redundant data
d. Efficient Code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Duplicate/Redundant data

6. Pure OOP can be implemented without using class in a program. (True or False)
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).False

7. Which Feature of OOP illustrated the code reusability?
a. Polymorphism
b. Abstraction
c. Encapsulation
d. Inheritance
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Inheritance

8. Which language does not support all 4 types of inheritance?
a. C++
b. Java
c. Kotlin
d. Small Talk
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Java

9. How many classes can be defined in a single program?
a. Only 1
b. Only 100
c. Only 999
d. As many as you want
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).As many as you want

10. When OOP concept did first came into picture?
a. 1970’s
b. 1980’s
c. 1993
d. 1995
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1970’s

Page 1 of 11