A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Back propagation is a learning technique that adjusts weights in the neural network by propagating weight changes.
a. Forward from source to sink
b. Backward from sink to source
c. Forward from source to hidden nodes
d. Backward from sink to hidden nodes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Backward from sink to source

2. Identify the following activation function :
φ(V) = Z + (1/ 1 + exp (– x * V + Y) ),
Z, X, Y are parameters 
a. Step function
b. Ramp function
c. Sigmoid function
d. Gaussian function
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Sigmoid function

3. An artificial neuron receives n inputs x1, x2, x3............xn with  weights w1, w2, ..........wn attached to the input links. The weighted sum_________________ is computed to be passed on to a non-linear filter  Φ called activation function to release the output.
a. Σ wi
b. Σ xi
c. Σ wi + Σ xi
d. Σ wi* xi
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Σ wi* xi

4. Match the following knowledge representation techniques with their applications:

List – I List – II

(a) Frames (i) Pictorial representation of objects, their attributes and relationships

(b) Conceptual dependencies (ii) To describe real world stereotype events

(c) Associative networks (iii) Record like structures for grouping closely related knowledge

(d) Scripts (iv) Structures and primitives to represent sentences

code:
a b c d
a. (iii) (iv) (i) (ii)
b. (iii) (iv) (ii) (i)
c. (iv) (iii) (i) (ii)
d. (iv) (iii) (ii) (i)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(iii) (iv) (i) (ii)

5. In propositional logic P ⇔ Q is equivalent to (Where ~ denotes NOT):
a. ~ (P ˅ Q) ˄ ~ (Q ˅ P)
b. (~ P ˅ Q) ˄ (~ Q ˅ P)
c. (P ˅ Q) ˄ (Q ˅ P)
d. ~ (P ˅ Q) → ~ (Q ˅ P)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).(~ P ˅ Q) ˄ (~ Q ˅ P)

6. Slots and facets are used in
a. Semantic Networks
b. Frames
c. Rules
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Frames

7. A neuron with 3 inputs has the weight vector [0.2 -0.1 0.1]^T and a bias θ = 0. If the input vector is X = [0.2 0.4 0.2]^T then the total input to the neuron is:
a. 0.20
b. 1.0
c. 0.02
d. -1.0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).0.02

8. Which of the following neural networks uses supervised learning?

(A) Multilayer perceptron
(B) Self organizing feature map
(C) Hopfield network
a. (A) only
b. (B) only
c. (A) and (B) only
d. (A) and (C) only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(A) only

9. Consider the following statements:

(a) If primal (dual) problem has a finite optimal solution, then its dual (primal) problem has a finite optimal solution.
(b) If primal (dual) problem has an unbounded optimum solution, then its dual (primal) has no feasible solution at all.
(c) Both primal and dual problems may be infeasible.
Which of the following is correct?
a. (a) and (b) only
b. (a) and (c) only
c. (b) and (c) only
d. (a), (b) and (c)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(a), (b) and (c)

10. Consider the following statements :

(a) Assignment problem can be used to minimize the cost.
(b) Assignment problem is a special case of transportation problem.
(c) Assignment problem requires that only one activity be assigned to each resource.

Which of the following options is correct?
a. (a) and (b) only
b. (a) and (c) only
c. (b) and (c) only
d. (a), (b) and (c)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(a), (b) and (c)

Page 1 of 2