A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. FPGA means
a. Field Programmable Gate Array
b. Forward Programmable Gate Array
c. Forward Parallel Gate Array
d. Field Parallel Gate Array
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Field Programmable Gate Array

2. Which language could be used for programming an FPGA.
a. Verilog
b. VHDL
c. Both A and B
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Both A and B

3. The program counter in a 8085 micro-processor is a 16-bit register, because
a. It counts 16-bits at a time
b. There are 16 address lines
c. It facilitates the user storing 16-bit data temporarily
d. It has to fetch two 8-bit data at a time
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).There are 16 address lines

4. A microprocessor is ALU
a. and control unit on a single chip.
b. and memory on a single chip.
c. register unit and I/O device on a single chip.
d. register unit and control unit on a single chip.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).register unit and control unit on a single chip.

5. Basic steps of execution of an instruction is
a. fetch → execute → decode
b. decode → fetch → execute
c. execute → fetch → decode
d. fetch → decode → execute
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).fetch → decode → execute

6. A microprocessor with a 12-bit address bus will be able to access
a. 1 K bytes
b. 4 K bytes
c. 8 K bytes
d. 10 K bytes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).4 K bytes

7. DMA is used between
a. microprocessor and I/O
b. microprocessor and memory
c. memory and I/O
d. none
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).memory and I/O

8. Which of the data transfer is not possible in microprocessor
a. memory to accumulator
b. accumulator to memory
c. memory to memory
d. I/O device to accumulator
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).memory to memory

9. Which one of the following statement is false?
a. A microprocessor has bi-directional address bus
b. A microprocessor has unidirectional address bus
c. A microprocessor has bi-directional data bus
d. A microprocessor has an ALU
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).A microprocessor has bi-directional address bus

10. In microprocessor based system DMA refers to
a. direct memory access for microprocessor
b. direct memory access for the user
c. direct memory access for the I/O device
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).direct memory access for the I/O device

Page 1 of 5