A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. The devices that provide the means for a computer to communicate with the user or other computers are referred to as:
a. CPU
b. ALU
c. I/O
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).I/O

2. The software used to drive microprocessor-based systems is called:
a. assembly language
b. firmware
c. machine language code
d. BASIC interpreter instructions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).assembly language

3. The circuits in the 8085A that provide the arithmetic and logic functions are called the:
a. CPU
b. ALU
c. I/O
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).ALU

4. The ________ ensures that only one IC is active at a time to avoid a bus conflict caused by two ICs writing different data to the same bus.
a. control bus
b. control instructions
c. address decoder
d. CPU
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).address decoder

5. How many bits are used in the data bus?
a. 7
b. 8
c. 9
d. 16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).8

6. Single-bit indicators that may be set or cleared to show the results of logical or arithmetic operations are the:
a. flags
b. registers
c. monitors
d. decisions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).flags

7. When referring to instruction words, a mnemonic is:
a. a short abbreviation for the operand address
b. a short abbreviation for the operation to be performed
c. a short abbreviation for the data word stored at the operand address
d. shorthand for machine language
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).a short abbreviation for the operation to be performed

8. The technique of assigning a memory address to each I/O device in the computer system is called:
a. memory-mapped I/O
b. ported I/O
c. dedicated I/O
d. wired I/O
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).memory-mapped I/O

9. What type of circuit is used at the interface point of an output port?
a. decoder
b. latch
c. tristate buffer
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).latch

10. I/O mapped systems identify their input/output devices by giving them a(n) ________.
a. 8-bit port number
b. 16-bit port number
c. 8-bit buffer number
d. 8-bit instruction
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).8-bit port number

Page 1 of 8