A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Which of the following is an 8-bit register?
a. PSW(Program Status Word)
b. TCON(Timer Control Register)
c. Accumulator
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of the mentioned

2. Which of the following is not an instruction of 8051?
a. arithmetic instructions
b. boolean instructions
c. logical instructions
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).none of the above

3. The operations performed by data transfer instructions are on
a. bit data
b. byte data
c. 16-bit data
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of the mentioned

4. Which of the following is true while executing data transfer instructions?
a. program counter is not accessible
b. restricted bit-transfer operations are allowed
c. both operands can be direct/indirect register operands
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).both operands can be direct/indirect register operands

5. The logical instruction that affect the carry flag during its execution is
a. XRL A;
b. ANL A;
c. ORL A;
d. RLC A;
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).RLC A;

6. The instruction that is used to complement or invert the bit of a bit addressable SFR is
a. CLR C
b. CPL C
c. CPL Bit
d. ANL Bit
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).CPL Bit

7. The instructions that change the sequence of execution are
a. conditional instructions
b. logical instructions
c. control transfer instructions
d. data transfer instructions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).control transfer instructions

8. The control transfer instructions are divided into
a. explicit and implicit control transfer instructions
b. conditional and unconditional control transfer instructions
c. auto control and self control transfer instructions
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).conditional and unconditional control transfer instructions

9. The conditional control transfer instructions check a bit condition which includes any bit of
a. bit addressable RAM
b. bit addressable SFRs
c. content of accumulator
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of the mentioned

10. All conditional jumps are
a. absolute jumps
b. long jumps
c. short jumps
d. none of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).short jumps

Page 1 of 3