A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Which of the following is not OOPS concept in Java?
a. Inheritance
b. Encapsulation
c. Polymorphism
d. Compilation
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Compilation

2. Which of the following is a type of polymorphism in Java?
a. Compile time polymorphism
b. Execution time polymorphism
c. Multiple polymorphism
d. Multilevel polymorphism
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Compile time polymorphism

3. When does method overloading is determined?
a. At run time
b. At compile time
c. At coding time
d. At execution time
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).At compile time

4. When Overloading does not occur?
a. More than one method with same name but different method signature and different number or type of parameters
b. More than one method with same name, same signature but different number of signature
c. More than one method with same name, same signature, same number of parameters but different type
d. More than one method with same name, same number of parameters and type but different signature
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).More than one method with same name, same number of parameters and type but different signature

5. Which concept of Java is a way of converting real world objects in terms of class?
a. Polymorphism
b. Encapsulation
c. Abstraction
d. Inheritance
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Abstraction

6. Which concept of Java is achieved by combining methods and attribute into a class?
a. Encapsulation
b. Inheritance
c. Polymorphism
d. Abstraction
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Encapsulation

7. What is it called if an object has its own lifecycle and there is no owner?
a. Aggregation
b. Composition
c. Encapsulation
d. Association
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Association

8. What is it called where child object gets killed if parent object is killed?
a. Aggregation
b. Composition
c. Encapsulation
d. Association
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Composition

9. What is it called where object has its own lifecycle and child object cannot belong to another parent object?
a. Aggregation
b. Composition
c. Encapsulation
d. Association
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Aggregation

10. Method overriding is combination of inheritance and polymorphism?
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).True

Page 1 of 19