A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. Let R and S be two fuzzy relations defined as follows. Then, the resulting relation, T, which relates elements of universe of X to elements of universe of Z using max-product composition is given by
fuzzy relations
fuzzy relations
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).D

12. Let R and S be two fuzzy relations defined as follows.

Then, the resulting relation, T, which relates elements of universe x to elements of universe z using max-min composition is given by
fuzzy relations
fuzzy relations
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).C

13. Compute the value of adding the following two fuzzy integers:

A = {(0.3,1), (0.6,2), (1,3), (0.7,4), (0.2,5)}
B = {(0.5,11), (1,12), (0.5,13)}

Where fuzzy addition is defined as

μA+B(z) = maxx+y=z (min(μA(x), μB(x)))
Then, f(A+B) is equal to
a. {(0.5,12), (0.6,13), (1,14), (0.7,15), (0.7,16), (1,17), (1,18)}
b. {(0.5,12), (0.6,13), (1,14), (1,15), (1,16), (1,17), (1,18)}
c. {(0.3,12), (0.5,13), (0.5,14), (1,15), (0.7,16), (0.5,17), (0.2,18)}
d. {(0.3,12), (0.5,13), (0.6,14), (1,15), (0.7,16), (0.5,17), (0.2,18)}
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).{(0.3,12), (0.5,13), (0.6,14), (1,15), (0.7,16), (0.5,17), (0.2,18)}

14. A perceptron has input weights W1 = -3.9 and W2 = 1.1 with threshold value T = 0.3. What output does it give for the input x1 = 1.3 and x2 = 2.2?
a. -2.65
b. -2.30
c. 0
d. 1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).0

15. Let A and B be two fuzzy integers defined as:

A={(1,0.3), (2,0.6), (3,1), (4,0.7), (5,0.2)}
B={(10,0.5), (11,1), (12,0.5)}

Using fuzzy arithmetic operation given by
fuzzy integers
a. {(11,0.8), (13,1), (15,1)}
b. {(11,0.3), (12,0.5), (13,1), (14,1), (15,1), (16,0.5), (17,0.2)}
c. {(11,0.3), (12,0.5), (13,0.6), (14,1), (15,1), (16,0.5), (17,0.2)}
d. {(11,0.3), (12,0.5), (13,0.6), (14,1), (15,0.7), (16,0.5), (17,0.2)}
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).{(11,0.3), (12,0.5), (13,0.6), (14,1), (15,0.7), (16,0.5), (17,0.2)}

16. Let A be the set of comfortable houses given as follows. Then the set of comfortable and affordable houses is
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).A

17. Support of a fuzzy set given below, within a universal set X is given as
Support of a fuzzy set
Support of a fuzzy set
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).D

18. In a single perceptron, the updation rule of weight vector is given by
a. w(n + 1)=w(n)+η[d(n)-y(n)]
b. w(n + 1)=w(n)–η[d(n)-y(n)]
c. w(n + 1)=w(n)+η[d(n)-y(n)]* x (n)
d. w(n + 1)=w(n)–η[d(n)-y(n)]* x (n)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).w(n + 1)=w(n)+η[d(n)-y(n)]* x (n)

19. The golden ratio ϕ and its conjugate ϕ’ both satisfy the equation
a. x^3 – x – 1 = 0
b. x^3 + x – 1 = 0
c. x^2 – x – 1 = 0
d. x^2 + x – 1 = 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).x^2 – x – 1 = 0

20. At any iteration of simplex method, if Δj (Zj – Cj) corresponding to any non-basic variable Xj is obtained as zero, the solution under the test is
a. Degenerate solution
b. Unbounded solution
c. Alternative solution
d. Optimal solution
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Alternative solution

Page 2 of 3