A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Consider a fuzzy set A defined on the interval X = [0, 10] of integers by the membership Junction
 μA(x) = x / (x+2)
Then the α cut corresponding to α = 0.5 will be
a. {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
b. {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
c. {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).{2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10})

2. If A and B are two fuzzy sets with membership functions:

μa(χ) ={0.2,0.5.,0.6,0.1,0.9}

μb (χ)= {0.1,0.5,0.2,0.7,0.8}

then the value of μa ∩ μb  will be
a. {0.2,0.5,0.6,0.7,0.9}
b. {0.2, 0.5,0.2, 0.1,0.8}
c. {0.1, 0.5, 0.6, 0.1,0.8}
d. {0.1, 0.5, 0.2, 0.1,0.8}
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).{0.1, 0.5, 0.2, 0.1,0.8})

3. The height h(A) of a fuzzy set A is defined as

h(A) = sup A(x)
a. h(A) = 0
b. h(A) <0
c. h(A)=1
d. h(A)<1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).h(A)=1)

4. A __________ point of a fuzzy set A is a point x ∈ X at which µA(x) = 0.5
a. Core
b. Support
c. Cross-over
d. α - cut
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Cross-over)

5. Suppose the function y and a fuzzy integer number around -4 for x are given as y= (x-3)2 + 2.

Around -4 = {(2, 0.3), (3, 0.6), (4, 1), (5, 0.6), (6, 0.3)} respectively. Then f (Around -4) is given by:
a. {(2, 0.6), (3, 0.3), (6, 1), (11, 0.3)}
b. {(2, 0.6), (3, 1), (6, 1), (11, 0.3)}
c. {(2, 0.6), (3, 1), (6, 0.6), (11, 0.3)}
d. {(2, 0.6), (3, 0.3), (6, 0.6), (11, 0.3)}
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).{(2, 0.6), (3, 1), (6, 0.6), (11, 0.3)})

6. Given  U =  {1,2,3,4,5,6,7}
 
             A = {(3, 0.7), (5, 1), (6, 0.8)}
 
then A will be: (where ~ → complement)
a. {(4, 0.7), (2,1), (1,0.8)}
b. {(4, 0.3.): (5, 0), (6. 0.2) }
c. {(l, 1), (2, 1), (3, 0.3), (4, 1), (6,0.2), (7, 1)}
d. {(3, 0.3), (6.0.2)}
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).{(l, 1), (2, 1), (3, 0.3), (4, 1), (6,0.2), (7, 1)})

7. Consider a fuzzy set old as defined below
 
Old = {(20, 0.1), (30, 0.2), (40, 0.4), (50, 0.6), (60, 0.8), (70, 1), (80, 1)}
 
Then the alpha-cut for alpha = 0.4 for the set old will be
a. {(40,0.4)}
b. {50, 60, 70, 80}
c. {(20, 0.1), (30, 0.2)}
d. {(20,  0),  (30,  0),  (40,   1), (50,1), (60, 1), (70, 1), (80, 1)}
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).{(20,  0),  (30,  0),  (40,   1), (50,1), (60, 1), (70, 1), (80, 1)})

8. Perceptron learning, Delta learning and LMS learning are learning methods which falls under the category of
a. Error correction learning  -  learning with a teacher
b. Reinforcement learning - learning with a critic
c. Hebbian learning
d. Competitive learning - learning without a teacher
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Error correction learning  -  learning with a teacher)

9. Let R and S be two fuzzy relations defined as follows. Then, the resulting relation, T, which relates elements of universe x to the elements of universe z using max-min composition is given by:
max-min composition fuzzy relations
max-min composition fuzzy relations
a. (1)
b. (2)
c. (3)
d. (4)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(3))

10. What are the following sequence of steps taken in designing a fuzzy logic machine ?
a. Fuzzification → Rule evaluation → Defuzzification
b. Fuzzification → Defuzzification → Rule evaluation
c. Rule evaluation → Fuzzification → Defuzzification
d. Rule evaluation → Defuzzification → Fuzzification
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Fuzzification → Rule evaluation → Defuzzification)

Page 1 of 3