A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

71. How many undirected graphs (not necessarily connected) can be constructed out of a given set V = {v1, v2, ... vn} of n vertices?
a. n(n-1)/2
b. 2^n
c. n!
d. 2^n(n-1)/2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).2^n(n-1)/2

72. The rank of the matrix is :
rank of the matrix
a. 4
b. 2
c. 1
d. 0
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).1

73. The trapezoidal rule for integration give exact result when the integrand is a polynomial of degree:
a. 0 but not 1
b. 1 but not 0
c. 0 or 1
d. 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).0 or 1

74. The minimum number of colours required to colour the vertices of a cycle with n nodes in such a way that no two adjacent nodes have the same colour is
a. 2
b. 3
c. 4
d. n - 2⌊n/2⌋ + 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).n - 2⌊n/2⌋ + 2

75. If X, then Y unless Z" is represented by which of the following formulae in propositional logic? ("¬" is negation "^" is conjunction, and "→" is implication)
a. (X ^ ¬ Z) → Y
b. (X ^ Y) → ¬ Z
c. (X → (Y ^ ¬ Z)
d. (X → Y(^ ¬ Z)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(X ^ ¬ Z) → Y

76. The decimal value 0.25
a. is equivalent to the binary value 0.1
b. is equivalent to the binary value 0.01
c. is equivalent to the binary value 0.00111....
d. cannot be represented precisely in binary
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).is equivalent to the binary value 0.01

77. Maximum number of edges in a n - node undirected graph without self loops is
a. n^2
b. n(n - 1)/2
c. n - 1
d. (n + 1) (n)/2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).n(n - 1)/2

78. The Newton-Raphson iteration Xn + 1 = (Xn/2) + 3/(2Xn) can be used to solve the equation
a. X^2 = 3
b. X^3 = 3
c. X^2 = 2
d. X^3 = 2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).X^2 = 3

79. Four fair coins are tossed simultaneously. The probability that at least one head and one tail turn up is :
a. 1/16
b. 1/8
c. 7/8
d. 15/16
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).7/8

80. A B+ -tree index is to be built on the Name attribute of the relation STUDENT. Assume that all student names are of length 8 bytes, disk block are size 512 bytes, and index pointers are of size 4 bytes. Given this scenario, what would be the best choice of the degree (i.e. the number of pointers per node) of the B+ -tree?
a. 16
b. 42
c. 43
d. 44
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).43

Page 8 of 23