A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. The minimum number of cards to be dealt from an arbitrarily shuffled deck of 52 cards to guarantee that three cards are from some same suit is
a. 3
b. 8
c. 9
d. 12
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).9

52. An n x n array v is defined as follows:

v[i, j] = i-j for all i, j, 1 <= i <= n, 1 <= j <= n

The sum of the elements of the array v is
a. 0
b. n-1
c. n^2 - 3n + 2
d. n^2 (n+1)/2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0

53. The determinant of the matrix is
determinant of the matrix
a. 5
b. 0
c. 4
d. 20
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).4

54. X, Y and Z are closed intervals of unit length on the real line. The overlap of X and Y is half a unit. The overlap of Y and Z is also half a unit. Let the overlap of X and Z be k units. Which of the following is true?
a. k must be 1
b. k must be 0
c. k can take any value between 0 and 1
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).None of the above

55. E1 and E2 are events in a probability space satisfying the following constraints:

Pr(E1) = Pr(E2)
Pr(EI U E2) = 1
E1 and E2 are independent

The value of Pr(E1), the probability of the event E1 is
a. 0
b. 1/4
c. 1/2
d. 1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).1

56. Which of the following statements is true ?
integration and summation function
a. S > T
b. S = T
c. S < T and 2S > T
d. 2S <= T
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).S > T

57. A polynomial p(x) satisfies the following:

p(1) = p(3) = p(5) = 1
p(2) = p(4) = -1

The minimum degree of such a polynomial is
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).4

58. A relation R is defined on the set of integers as xRy if f(x + y) is even. Which of the following state­ments is true?
a. R is not an equivalence relation
b. R is an equivalence relation having 1 equivalence class
c. R is an equivalence relation having 2 equivalence classes
d. R is an equivalence relation having 3 equivalence classes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).R is an equivalence relation having 2 equivalence classes

59. Let P(S) denotes the power set of set S. Which of the following is always true?
power set of set
a. a
b. b
c. c
d. d
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).b

60. Let a, b, c, d be propositions. Assume that the equivalences a ↔ (b V-b) and b ↔ c hold. Then the truth value of the formula (a ∧ b) → (a ∧ c) ∨ d) is always
a. True
b. False
c. Same as the truth value of b
d. Same as the truth value of d
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).True

Page 6 of 23