A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

131. Consider the following matrix A. If the eigenvalues of A are 4 and 8, then
eigenvalues of a matrix
a. x=4, y=10
b. x=5, y=8
c. x=-3, y=9
d. x=-4, y=10
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).x=-4, y=10

132. How many of the following matrices have an eigenvalue 1?
eigenvalue of a matrix
a. one
b. two
c. three
d. four
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).one

133. If the matrix A is such that, then the determinant of A is equal to
determinant of a matrix
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).0

134. The product of the non-zero eigenvalues of the matrix

1 0 0 0 1
0 1 1 1 0
0 1 1 1 0
0 1 1 1 0
1 0 0 0 1

is ______
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).6

135. Which one of the following statements is TRUE about every n×n matrix with only real eigenvalues?
a. If the trace of the matrix is positive and the determinant of the matrix is negative, at least one of its eigenvalues is negative.
b. If the trace of the matrix is positive, all its eigenvalues are positive.
c. If the determinant of the matrix is positive, all its eigenvalues are positive.
d. If the product of the trace and determinant of the matrix is positive, all its eigenvalues are positive.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).If the trace of the matrix is positive and the determinant of the matrix is negative, at least one of its eigenvalues is negative.

136. Consider the set H of all 3 × 3 matrices of the following type, where a, b, c, d, e and f are real numbers and abc ≠ 0. Under the matrix multiplication operation, the set H is
matrix multiplication operation
a. a group
b. a monoid but not a group
c. a semigroup but not a monoid
d. neither a group nor a semigroup
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).a group

137. Consider the following system of equations in three real variables x1, x2 and x3:

2x1 - x2 + 3x3 = 1
3x1- 2x2 + 5x3 = 2
-x1 + 4x2 + x3 = 3

This system of equations has
a. no solution
b. a unique solution
c. more than one but a finite number of solutions
d. an infinite number of solutions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).a unique solution

138. What are the eigenvalues of the following 2 × 2 matrix?
eigenvalues of a matrix
a. -1 and 1
b. 1 and 6
c. 2 and 5
d. 4 and -1
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1 and 6

139. Let A, B, C, D be n × n matrices, each with non-­zero determinant. If ABCD = 1, then B^-1 is
a. D^-1C^-1A^-1
b. CDA
c. ADC
d. Does not necessarily exist
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).CDA

140. In the LU decomposition of the matrix,

| 2 2 |
| 4 9 |

if the diagonal elements of U are both 1, then the lower diagonal entry l22 of L is
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).5